W płynie
Lecytyna słonecznikowa
Zapotrzebowanie na lecytynę słonecznikową jest wysokie, zwłaszcza w przemyśle spożywczym oraz suplementów. Używa się jej jako naturalnego emulgatora, stabilizatora, dyspergatora, antyoksydantu czy surfaktantu.
Lecytyna słonecznikowa idealnie nadaje się do produkcji czekolady, chleba, margaryny, dań gotowych, ciast i ciastek oraz wielu innych produktów spożywczych.
Jako że sojowa lecytyna nieznacznie różni się od słonecznikowej składem chemicznym, można stosować je zamiennie.
Lecytyna słonecznikowa jest świetną alternatywą dla lecytyny sojowej, ponieważ jest hipoalergiczna, dobrze rozpoznawana i obierana przez konsumentów. A hodowla słonecznika jest bardziej zrównoważona i przyjazna dla środowiska.
Przyjemny i neutralny smak oraz zapach sprawiają, że ma ona wszechstronne zastosowanie w wielu dziedzinach. Dzięki dokładnemu oraz efektywnemu procesowi filtracji nasza płynna lecytyna nie zawiera wosków i jest dostępna w jasnym kolorze.